Een innovatief project gericht op het ontwikkelen van smakelijke, voedzame en duurzame foodtoepassingen met plantaardig eiwit uit bierbostel. Deze aanpak bevordert de eiwittransitie en circulariteit in de voedingsindustrie, en levert tegelijkertijd een waardevolle economische, ecologische en maatschappelijke bijdrage aan het MKB in Gelderland en Overijssel.
Duynie werkt samen met haar consortiumpartners Van Eigen Deeg en Qrackers aan project Circular Qrunch voor de plantaardige bakkerijsector. Het consortium brengt een complete ketenbenadering voor plantaardige (bakkerij)producten naar de markt, van duurzame productie en smaakontwikkeling tot grootschalige toepassing.
Het project heeft subsidie binnengehaald van de Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en EFRO-Oost.
Qrackers BV is een duurzame crackerbakkerij gevestigd in Druten. De missie van Qrackers BV is: lekkere gezonde crackers maken met zo min mogelijk toevoegingen en zo min mogelijk zout. De nieuwe productie-hal (2024) is gebouwd zodat het co2-neutraal is; elektrische ovens en 350 zonnepanelen. De crackers worden verpakt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen het Circulair Qrunch project is Qrackers BV verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe recepturen en het testen van crackers verrijkt met BSG-eiwit. Daarbij ligt de focus op smaak, textuur en voedingswaarde.
Van Eigen Deeg is een innovatieve koekjesbakkerij uit Nijmegen met een duidelijke missie: laten zien dat duurzaam en lekker hand in hand kunnen gaan. Van Eigen Deeg bakt en verpakt koek op een zo duurzaam mogelijke wijze, door gebruik te maken van circulaire grondstoffen – van de receptuur tot aan de verpakking. Recepturen zijn plantaardig, gemaakt van herkenbare ingrediënten en vrij van conserveringsmiddelen.
Binnen het Circular Qrunch project is Van Eigen Deeg verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe recepturen en het testen van koek en cake toepassingen verrijkt met BSG-eiwit. Daarbij ligt de focus op smaak, textuur en voedingswaarde. Met hun jarenlange ervaring en samenwerking met o.a. de Hogeschool Arnhem-Nijmegen levert Van Eigen Deeg een belangrijke bijdrage aan de eiwittransitie en het inspireren tot verduurzaming binnen de bakkerijsector.
Bierbostel (BSG) is een waardevol co-product van het bierbrouwproces. Om hun net zero-doelstellingen te behalen, zetten brouwerijen in op circulaire praktijken die reststromen verminderen en de efficiëntie van grondstoffengebruik verbeteren, waardoor hun ecologische voetafdruk wordt verkleind.
Door middel van een gepatenteerde scheidingstechnologie kan Duynie bierbostel scheiden in een vezelfractie en eiwitfractie. Door innovatieve scheidingstechnieken en applicatietesten wordt het bierbosteleiwit geschikt gemaakt voor gebruik in voedingsmiddelen.
Het operationeel programma (OP) EFRO Oost-Nederland is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Overijssel en Gelderland en werkt aan structurele versterking van de economie. Oost-Nederland zet de EFRO-middelen in op innovatiestimulering en koolstofarme economie. Het doel is dat meer Oost-Nederlandse MKB-bedrijven meer omzet halen uit nieuwe producten.
.

Duynie is de Europese marktleider in de valorisatie van co-producten uit de voedingsmiddelen-, dranken- en biobrandstofindustrie. Duynie werd in 1968 opgericht en is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met 500 medewerkers die werken aan de missie om nieuwe waarde te creëren uit co-producten. Daarmee helpt Duynie de wereld in de transitie naar circulariteit door optimaal gebruik te maken van grondstoffen en de ecologische impact te verminderen. Het hoofdkantoor van Duynie bevindt zich in Nederland en het bedrijf is actief in meer dan 20 Europese landen. Duynie heeft klanten in veevoer-, (huisdieren)voeding-, technische en energiemarkten. Duynie maakt deel uit van de agrarische coöperatie Royal Cosun.
.

